Babaúszás

Kalovits Babaúszás Program

Mivel divatba jött, egyre többen kezdenek azzal foglalkozni, hogy csecsemőket – fölhasználva egy adott reflexét – különböző színtereken (uszodák, medencék stb.) víz alá nyomkodják, és ezzel megalkossák az úgynevezett “bébiúszás” legendáját. A babaúszásnak semmi köze ezekhez az úszásoktatásokhoz!

A csecsemők, bizonyos korukig valóban képesek, a víz alá kerülve addig-addig mozgolódni, amíg orruk a víz fölé nem kerül és miután az úszáshoz hasonló ösztönös mozdulatokat is végeznek, a gyakorlatlan szemlélő számára úgy tűnhet “úsznak”. A leírt tevékenység azonban nem más, mint ösztönös életmentés – és mint említettük, a csecsemők képesek rá – de számukra mégis inkább traumát okozó tevékenység lehet.

A különböző módszerekkel a víz alá került babák előbb-utóbb a szüleikkel együtt közös élményhez jutnak, tulajdonképp csak a módszereket kellett megtalálni ahhoz, hogy a gyerekek számára mindezeket traumamentesen lehessen megtanítani.

Sokan ugyanis csak az eredményt látják és nem gondolnak arra, hogy a gyerek kész egyéniség aki ebben a helyzetben maximálisan függ a szüleitől, akik viszont – nem kapva megfelelő használati utasítást saját gyerekükhöz – a számukra legelérhetőbb helyeken próbálják a nevelési céljukat elérni. Fontos leszögezni azonban, hogyha elfogadjuk, hogy a gyerek valóban teljes egyéniség, akkor a szülő számára nyilvánvalóan csak egy feladat létezik, felkészíteni a gyerekét a majdani “fészekelhagyásra”; azaz minden szülői tudását latba véve egy életképes, önálló egyént nevelni. Ez azt is jelenti, hogy a gyereknevelés nem válhat a szülő számára lemondásokkal járó foglalkozássá.

Kilépés a nagyvilágba - Az uszoda

Nagyon kevés fiatal házaspárnak adatik meg, hogy saját uszodája vagy úszódmedencéje legyen, így mielőtt a baba kinőné a fürdőkádat, lassan át kell szoktatni a nyilvános uszodába. Ezt kb. 3 hónapos korban lehet elkezdeni, mert addigra a baba “működése” megfelelően átalakul, immunrendszere megerősödik, hőháztartása stabilizálódik.

A megfelelő uszoda

A megfelelő uszoda fogadja a kisgyermekeket a szülőkkel együtt. Legyen az uszoda számunkra is megfelelő. A vízmélység maximum 140 cm, hogy a babával való foglalkozás közben mi is stabilan meg tudjuk tartani magunkat. Legyen az uszodában olyan hely ahova a szülők nyugodtan félrevonulhatnak, ha arra van szükség (öltöztetés, etetés, szoptatás). Legyen megfelelő a víz hőmérséklete. Egészségügyi okokból nem célszerű 30 foknál magasabb vízhőmérséklet, mert efölött a baktériumok szaporodása felgyorsul. Ha meg tudjuk oldani, vigyük a babát uszodanyitáskor mert ilyenkor a legjobb a víz minősége.Fontos, hogy ne legyen tömeg, hiszen az erős alapzaj (uszodában minden hang felerősödik) zavarhatja a babát.

Alapelveink

A módszer alapelve, hogy a foglalkozásvezető ne közvetlenül a babát oktassa, hanem a szülőnek adjon feladatot, amibe ő belevonva a gyermeket együtt dolgoznak a feladat teljesítésén. Az oktató maradjon olyan távol a csecsemőtől, hogy ne zavarja a gyermek személyes terét, auráját valamint minden baba esetében keresse meg azt a távolságot ami még nem ijeszti meg a gyermeket, de az érdeklődést fenntartja.

A foglalkozásoknak keretet adunk, mely minden esetben ugyanaz. A baba tájékozódik, biztos, ismétlődő pontokat keres a felépített rendszer folyamatában, melyek támpontul szolgálnak a számára. A foglalkozások befejezése is úgy történik meg, hogy előkészítjük a következő órára való ráhangolódást, így a baba várni fogja a következő alkalmat.

Amennyiben többet szeretnél tudni programunkról, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot telefonon, vagy töltsd ki az alábbi űrlapot.

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Érdemes bejelentkezés előtt átolvasni a bevezetőnket és házirendünket. Ha foglalkozásainkra vagy kíváncsi, kattints ide.