30 éves a Kalovits Babauszoda

Boldog Születésnapot Kalovits Babauszoda!

A Kalovits Babauszoda októberben ünnepli 30 éves fennállását és működését. 1990-ben Kalovits István egy merőben új, egyáltalán nem közismert, édesanyák és csecsemő babájuk számára kidolgozott foglalkozást tartott az Almássy téri Szabadidőközpont uszodájában. Ezzel kezdődött el Magyarországon is a babaúszás térhódítása, azonban a Kalovits Babaúszás Program® nem egyszerűen babaúszás. Talán nem is fejezi ki jól ez a szó azt, amit a családok kapnak ha részt vesznek ezeken a foglalkozásokon.

A Kalovits Babausziban ma reggel is a szokásos módon nyit az uszodavezető Béres Szilvi, aki már 20 éve tart Istvánnal ezen az úton, és Tolnai József, alias Jocó aki az idősebb gyerekek úszásoktatását tartja. A hangulat emelkedett, baráti, szinte családiasan kedélyes. Ha belegondolunk, nem sok vállalkozás mondhatja el magáról, hogy megérte a 30. születésnapját.

Reggel a recepciós pultnál

Érkező családok

Folyamatosan érkeznek az édesanyák, édesapák kisebb és nagyobb babákkal. Sajátos várakozás van a levegőben, az első csoportban 3 baba érkezik, de ők már nem kezdők. A szülők és a gyerekek is többször voltak babaúszáson, a kicsik élvezik a foglalkozásokat. István különös és nagyon egyedi érzékenységgel kezeli a családokat. Beszéde halk, kedves és nagyon szeretetteljes. A levegőben érezhető a nyugalom és a bizalom. A bevezető és a zuhanyzás után babák egy szülővel a vízben folytatják a foglalkozást.

Kalovits István babausziban

A gyermekek a szülő kezében vannak a vízben is és a bevezető alatt is, István pedig a medence széléről beszél, instruál tovább. Halkan, mégis olyan hangerővel ami mind a gyerekek mind a felnőttek számára optimális. István valójában a felnőttekkel van interakcióban, közben olyan nevelési és kötődési elemeket hoz be a foglalkozásba, amelyet minden felnőtt résztvevő is ámulva hallgat.

Kalovits Babauszoda, a világ legjobb állása

A szünetben István a munkatársainak és az épp átöltöző szülőknek anekdotázik tovább. Arról beszél kisimult arccal, hogy a világ legjobb állása neki van. A környezetében minden résztvevő felé fordulva, várakozással telve néz és várja a folytatást, István pedig ugyanazon a megnyugtató, halk hangján folytatja tovább a történetet. 72 éves, valójában már nyugdíjas és olyan tevékenységgel foglalkozhat még mindig, ráadásul olyan módon, amit nagyon kevesen tehetnek meg. Beszélhet, történetet mesélhet, apró eposzok mentén adhatja át a 30 év babauszis tapasztalatának kis részleteit azoknak a szülőknek, akik eljönnek ezekre a foglalkozásokra. Mert amit István tart nem egyszerű babaúszás és gyakorlatozás a medencében. Ez a felismerés valójában a következő, teljesen kezdő csoportnál realizálódik.

Újszülöttek és újszülők

A távozó haladó családok után olyan csoport következik, akik még egyáltalán nem voltak babaúszáson, az első alkalommal jönnek. Több családnál az apuka is jelen van, a levegőben várakozás, izgalom és bizony félelemmel vegyült aggódás is érzékelhető. Az újszülöttel együtt az újszülők is izgatottak, vajon jól teszik, hogy eljöttek babaúszásra? Nem túl pici még a kicsim? – szinte mindenkiben érezhető ez a rezgés.

Aztán a bevezető alatt, amíg István felkészíti a babákat, és a szülőket is, eloszlik az aggodalom és a félelem. A babákkal együtt a szülőkön is látható az ellazulás, a félelem helyét átveszi a bizalom, a várakozás, és az a fókuszálás, amire a vízben szükség van.

Egy egészen másfajta odafigyelésre, interakcióra jönnek rá a családok és a szülő-gyermek kapcsolat egészen új dimenzióját tapasztalhatják meg azok akik eljönnek erre a foglalkozásra. 

Kalovits Babauszoda

A medencében nem a pici gyermek trenírozása (víz alá nyomása) történik, hanem a szülők érzékenyítése saját gyermekük felé egy olyan térben és közegben ami a megszokottól teljesen különbözik. Mindez mondókákkal, énekkel, mozgással felépített, játékos és a babák számára nagyon izgalmas programmal, amelynek minden eleme úgy lett kitalálva, hogy a kisgyermek a saját ütemében és tempójában tudjon fejlődni. Ezáltal pedig az idegrendszere megkapja azokat az impulzusokat, amelyek nélkülözhetetlenek a személyiségének és önállóságának a kialakulásához és fejlődéséhez.

30 éve folyamatosan

A Kalovits Babauszi sikerét, Kalovits István szakértelmét és kivételes érzékenységét a családok iránt mi sem bizonyítja jobban, mint az eltöltött 30 év. Ezalatt több, időközben gyerekből felnőtté vált résztvevő is a saját csemetéjével Istvánnál kezdi meg a gyermekével való vizi foglalkozásokat. Az sem ritka, hogy a családok a többedik gyermekkel, a családba érkező újszülöttekkel is ismét István óráira jelentkeznek be, mert nem csak babaúszást kapnak a Kalovits Programban.

Valami olyasmit, amit nagyon nehéz szavakba önteni. Látni kell. Át kell élni. Aki ott van, látja; érezni is fogja.

Kalovits Babauszi