Otthoni előkészületek

Babaúszás Otthoni Előkészületek

Kalovits Babaúszás Program - Úszik a baba apával

Felkészülés a babaúszásra

Babaúszás mint családi program nagyszerű foglalkozás a családotoknak! Azonban hadd ajánljunk neked egy nagyon egyszerű tanácsot! Amikor a gyermekeddel foglalkozol, verj ki minden gondot, bajt a fejedből, koncentrálj magadra és a gyermekedre; Te is csak a közös játékokat várd a gyermekeddel együtt. Erre az időre hagyd a többi teendőt várni és csak az legyen a fontos, hogy magadra és a kisbabádra figyelsz!

Babamasszázs - Babatorna

A masszírozásra és babatornára szánjunk annyi időt, amennyit a baba kíván, ne sajnáljuk ezeket a perceket a hancúrozásra. Figyeljünk arra, hogy a masszírozás mindig a szív irányába történik. Babáknak a talpmasszázs nem ajánlott, hiszen az ún. reflexzónák oly közel vannak egymáshoz, hogy esetleg ezzel, csak bajt okoznánk. A babapocakot, csak finoman, körkörösen az óramutató járásának megfelelően illik simogatni, de a lábukat már annál jobban lehet gyömöszölni. Miután megteremtettük az optimális feltételeket, bújjunk közel a babánkhoz és meséljük el neki mint fogunk csinálni. Jó ötlet, ha néha-néha a masszírozást vagy a tornát – a testkontaktus fontosságát is felhasználva – a következőképen végezzük: Fektessük bátran picinyünket az apa meztelen hátára vagy hasára, így még közelebbi kapcsolatba tudunk kerülni velük. Nem elhanyagolható az sem, hogy mivel az édesapáknak sokkal kevesebb alkalma, lehetősége van gyermeke testközelségét érezni, ezzel a gesztussal, talán nekik is tudunk egy csöppet segíteni. A gyakorlatokat játékosan végezzük, a babához beszélve, figyelve szemét, mozdulatait.

Fürdővíz elkészítése

Babaúszás otthoni előkészületek

A babaúszás otthoni előkészületek egyik szerves része a fürdővíz elkészítése. Az eddigi szülői gyakorlat szerint – és azért is, mert végülis könnyebb megoldás – a babákat hazahozva inkább speciális babakádban fürdetik. eltekintve azoktól a lehetőségektől, hogy a családban nincs nagy kád, minden egyes esetben a babák fürdetését lehetőleg nagy kádban, és ha van rá mód a szülővel együtt végezzük. A kezdeti időben, amíg a babák hőháztartása ki nem alakul, valóban célszerű a szakirodalomban annyira preferált testhőmérséklet közeli víz, de úgy 2-3 hónapos kórtól már lehetséges kb. 31-32 fokos vízben fürdetni őket. Ezt a fürdővíz folyamatos hűtésével az ún. hidegfolt technikával 8-10 nap alatt el lehet érni.

Hidegfolt technika

A babamasszázs és a tornázás ideje alatt készítsük elő a gyermek megszokott hőmérsékletű fürdővizét. A szárazföldi gyakorlatok elvégzése után ültessük be a babát a kádba a lehető legtávolabb a vízcsaptól. Nyissuk ki a hidegvíz csapot és kb. 5-8 másodpercen keresztül engedjük a vizet a kádba. A csapot elzárva a csap alatt keletkezett és szinte egy területen maradt hidegvíz foltba lassan húzzuk bele a gyereket. Amikor érezzük, hogy a baba a víz hőfokkülönbségét megérezte lassú körző mozdulattal a baba testét keverő kanálnak használva keverjük össze a kétféle hőmérsékletű vizet. Ezáltal kaptunk egy megszokottnál hűvösebb, de a baba számára a hidegfolt után e melegebbnek ható fürdővizet. Ezzel a módszerrel néhány nap alatt 2-3 fokos vízhőmérséklet csökkenést lehet elérni amihez a baba könnyebben alkalmazkodik.

Közös játékok a fürdőkádban

A szülők fantáziájában bízva azt hiszem, hogy mindenki megtalálja a magához, babájához – és a fürdőkádjához való játékokat. Bátran variáljátok, használjátok fel többször is azokat a „feladatokat”, amelyeket a baba jobban kedvel. Ha véletlen baleset folytán belecsúszik a baba a vízbe, figyeljünk arra, hogy ne ijesszük meg még mi is, lassan, óvatosan, nyúljunk utána, soha ne kapjuk ki hirtelen a vízből, hiszen így még nagyobb ijedtséget okozhatunk. Nyugtassuk meg még a vízben, dicsérjük meg mosolyogva mekkorát ugrott, milyen ügyes volt!
(a „nincs semmi baj kicsim” felkiáltás az jelenti számára, hogy: most nincs, de volt!)

Olvasd el Bevezetőnket is, hogy további fontos információkat kapj, ha szeretnél babáddal babaúszásra járni hozzánk!

Számunkra is a Ti biztonságotok a legfontosabb!

Felkeltettük az érdeklődésedet?

Gyertek el hozzánk a kisbabáddal, nézzetek körül nálunk!